Deze film gaat over de durf en het doorzettingsvermogen van enkele Zuid-Hollandse schaatstalenten, die in staat waren om tegen de stroom in te kiezen voor het onbekende. Niet alleen vertelt de film het verhaal van de ontwikkeling van een revolutionaire schaats, het toont vooral de onbevangenheid en het geloof van jonge mensen, om conventies te doorbreken.  

Eind jaren '80 raakt student bewegingswetenschappen Erik van Kordelaar gefascineerd door een uitvinding van zijn docent wiskunde, professor Van Ingen Schenau. Van Ingen Schenau houdt college over een zogenaamde klapschaats, waarbij hij grote beloften doet over te behalen resultaten, maar tegelijk verhaalt over het missen van erkenning door de schaats-top.

Erik is fanatiek schaatser en ziet zo'n innovatie wel zitten. Wanneer hij direct al zijn persoonlijke records aan flarden rijdt op de klapschaats, besluit hij aan het begin van schaatsseizoen '94/'95 het jeugdteam dat hij samen met Dick de Bles traint, ook op de klapschaats te zetten.  Voor professor Van Ingen Schenau begint een baanbrekend wetenschappelijk project; Van Kordelaar, De Bles en de ploeg beginnen aan een ware Odyssee, vol hoon en wantrouwen, maar met een prachtige afloop.

Pupillen Andre Vreugdenhil (16) en Raymond Barendse (15), en hun trainer Erik (inmiddels 27) zijn zich geen seconde bewust van het feit dat ze geschiedenis aan het schrijven zijn. Maar hun keuze voor een voor absurd gehouden schaats, zal de schaatssport voor altijd veranderen.

Met de hoofdrolspelers van die tijd blikken we terug op de deze voor de schaatssport belangrijke periode. Waar kwam hun durf en geloof vandaan? Wat voor tegenslagen kwamen ze tegen op hun pad, en welke conservatief denkende tegenstanders leerden zij kennen? Wat was de angst van de schaatswereld, en waarom liet doorbraak van de klapschaats zo lang op zich wachten? 

Ieder vertelt zijn eigen deel van het verhaal, en samen vormen deze herinneringen een unieke vertelling van de ontwikkeling van de klapschaats. Bijzondere archiefbeelden uit zowel privécollecties als uit het nationaal archief, aangevuld met privéfoto’s en krantenartikelen, maken deze film een levendige vertelling, die de onbevangen kracht van jonge mensen illustreert, met een belangrijke sporthistorische ontwikkeling tot gevolg.